MİDE RAHATSIZLIKLARINDA BESLENME
Mide rahatsızlıkları arasında en sık görülenler ; reflü, gastrit ve ülserdir.
Mide hastalıklarının çeşidine göre beslenme tedavisi de farklılık göstermektedir.
REFLÜ : mide içeriğinin özafagus kanalına yani yemek borusuna doğru çıkmasına denir. Yanma, tahriş, göğüs ağrısı ve yutma güçlüğü ile karakterize bir hastalıktır.
Reflü Hastalarına Mide Dostu Besinler
- Az yağlı, az baharatlı besinler
- Yulaf ezmesi, patates, brokoli gibi yüksek lif içeren besinler
- Muz, kavun, karnabahar , fındık gibi alkali besinler
- Su içeriği yüksek sebze ve meyveler
- Zencefil
- Yağsız protein kaynağı besinler
- Alkali Canlı Su. Alkali Canlı Hakkında Detaylı Bilgi İçin TIKLAYINIZ
Reflü Hastalarının Uzak Durması Gereken Gıdalar
- Aşırı yağlı, kızartma ve kavurma yöntemiyle pişirilmiş besinler, sakatatlar, pastırma, sucuk, sosis vb.
- Kereviz, lahana, karnabahar, mandalina, greyfurt, limon, portakal, kayısı hassasiyeti artırabilir. Bu konuda kendinizi gözlemleyin.
- Kuru baklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye) hassasiyeti artırabilir, kontrollü tüketi.
- Kahve, çay, asitli içecekler, çikolata.
- Acılı baharatlar, turşu, sirke, soğan, sarımsak, limon tuzu, et suyu içeren besinler.
- Yemeklerle Beraber Su, Çay, Kahve, İçecek Tüketmeyin. Mide asidiniz zayıflar sindirim sorunları başlar.
- Yemeklerden 1 saat önce yada 1.5 saat sonra sıvı tüketebilirsiniz
- Kesinlikle Tok Karnına Uyumayın
- Uyku saatinden 3 saat önce yemek yemek sona emelidir. Meyve dahil.
Reflü Hastalarının Dikkat Etmesi Gereken Beslenme Tavsiyeleri
- Protein içeriği yüksek yağ içeriği düşük bir diyet uygulamaya özen gösterin
- Sigara azaltılmalı yada içişmemeli
- Koyu çay, kahve, çikolata, sarımsak, soğan, nane gibi besinler reflüyü tetikleyebilir, dikkat
- Az az sık sık beslenilmeye, bir anda fazla yemek yemekten veya uzun süre aç kalmaktan kaçınmaya özen gösterin
- Yemek yerken sıvı alımı azaltın, sıvı tüketimini öğün aralarına taşıyın
- Çok sıcak veya çok soğuk besinler tüketilmeyin
- Kaymak, krema, mayonez, tereyağı, margarin gibi yağlı besinlerden kaçının
- Acı baharat, karbonatlı içecekler, domates, turunçgiller, alkol ve kafein içeren besinlerin tüketimini en aza indirin.
- Yemeklerden sonra en az 2-3 saat boyunca kesinlikle uzanmayın veya yatar pozisyona geçmeyin
- Yatağın başucunu 15 cm kadar yukarı kaldırılıp uygun pozisyon alabilirsiniz
- Dar kemerler ya da beli daraltıcı korse ve benzeri giysilerden kaçının
- Sakız çiğnerken yutulan hava geğirmeye ve daha fazla reflüye neden olabilir ama diğer taraftan sakız çiğnemenin salya miktarını artırarak olumlu etkisi olabileceği de biliniyor, bu konuda kendinizi gözlemleyebilirsiniz.
GASTRİT : mide duvarının iltihabıdır. Midede şişkinlik, basınç, bulantı ve kusma sıklıkla görülür. Reflü Beslenme Önerileri de dikkate alınabilir. Ek Olarak;
Gastriti olan bireyler için beslenme önerileri:
- Yemeklerinizi az az ve sık sık tüketmeye özen gösteriniz.
- Yemekleri çok sıcak veya çok soğuk yemeyiniz.
- Yemekleri yavaş yiyiniz ve çok iyi çiğneyiniz.
- Turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemişler, kurutulmuş meyveler tüketmeyiniz.
- Yemeklerdeki tüm besinler çiğden koyup, kavurmadan pişiriniz.
Tüketilmesi önerilmeyen yiyecek ve içecekler:
- Çay, kahve, kakao, hazır meyve suları, kolalı içecekler, limonata
- Yağda yapılmış yumurta, beyaz peynir, kaşar peyniri, dil peyniri ve gravyer peynir dışında kalan diğer peynirler
- Sıcak ve kepekli, esmer ekmekler
- Yağda kızartılmış, kavrulmuş etler, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünleri
- Yağda kızartılmış hamur işleri
- Ekşi yoğurtlar
- Ekşi kabuklu ve kumlu meyveler
- Bütün kuru baklagiller, bulgur, yarma
- Hazır çorbalar, et suyu ile yapılmış çorbalar, tarhana, domates çorbaları
- Taze fasulye, bezelye, ıspanak, kabak, semizotu, pazı, ebegümeci, patates, havuç dışında kalan diğer sebzeler ve kızartmalar tercih edilmemelidir.
- Sütlü tatlı, meyve kompostosu dışındaki diğer tatlılar, tahin, pekmez, tahin helvası, çikolata ve çikolatalı pastala
ÜLSER : Mide yada Sindirim Sisteminde ki kanalda herhangi bir yerde oluşan kronik yaradır.
Beslenme tedavisi:
Sigara ve alkol mide asidini arttırdığı için kesinlikle kullanılmamalıdır.
Yara iyileşmesini hızlandırmak için diyetin enerji ve besin öğeleri yeterli olmalıdır.
Yoğunluğu düşük, sık aralıklı 3 ana öğün ve günün kullanıldığı saatler göz önüne alınarak ara öğün saatleri belirlenmelidir.
Diyetin karbonhidrat içeriği azaltılmamalı fakat basit şekerler tahrişi arttıracağından uzak durulmalıdır.
Doku onarımını sağlamak için diyetin proteini yeterli miktarda olmalıdır.
Diyet yağı normal miktarlarda olmalı, tercihen bitkisel yağlar tercih edilmelidir.
Ülser ilaçlarının kabız yapıcı etkisi olduğu için diyetin posasının yeterli olması gerekmektedir. ( 20 – 30 g / gün )
Çinkonun yara iyileştirme etkisinden dolayı diyet yeterli çinko içermelidir. ( 12 – 15 mg/gün )
Serbest radikaller hücre membranına zarar verdiğinden diyet antioksidan vitaminlerden ( A,C,E ) zengin olmalıdır. Bu nedenle her öğün taze sebze meyve tüketilmelidir.
Süt kullanımı günde 1 – 2 bardak olmalı, yanında başka bir besinle beraber verilmelidir.
Tuz tüketimi azaltılmalı, konserve, salamura, turşu gibi besinlerden kaçınılmalıdır.
Acı baharatlardan sakınılmalıdır.
Çay – kahve tüketimi azaltılmalıdır.
Uzun süre aç kalınmamalıdır.
Yemekler ve içecekler çok sıcak tüketilmemelidir.
Ameliyat olan, kanaması olan, şiddetli ağrısı olan ülser hastalarında kısa süre posasız, sıvı besinlerle beslenme, sonra tolere edebildikleri zaman normal ülser diyetine geçiş yapılmalıdır.
Sorularınız ve Detaylı Bilgi için İletişime Geçebilir.