CANDİDA DİYETİ

evdedogalzoumler
By -
0

 CANDİDA DİYETİ 


Candida Diyeti Nasıl Yapılır?

Candida diyeti, şeker, süt ürünleri, glütenden kaçınarak yağsız proteinler, sağlıklı yağlar, nişastalı olmayan sebzeler ve probiyotik ağırlıklı beslenmeye odaklanarak yapılır. Candida mantarının aşırı çoğalma riskini artırabilecek yiyecek ve içeceklerden kaçınmasını gerektiren bir diyettir.


Candida Diyeti Yaparken Tüketilmemesi Gereken Besinler

Karbonhidrat alımının kısıtlanmasıyla mayayı enerji kaynağından mahrum bırakarak yapılan candida diyetinde aşağıdaki gıdaları sınırlamak veya bunlardan kaçınmak gerekir:


Buğday, arpa ve çavdar dahil gluten içeren tahıllar

Süt ve yumuşak peynirler gibi laktoz oranı yüksek süt ürünleri

İşlenmiş katı ve sıvı yağlar, örneğin kanola yağı, soya fasulyesi yağı ve margarin

Akçaağaç şurubu, mısır şurubu ve bal gibi basit şekerler ve yapay tatlandırıcılar

Patates, mısır, fasulye ve bezelye gibi nişastalı sebzeler

Muz, mango, incir ve kuru üzüm gibi yüksek şekerli meyveler

İşlenmiş etler ve çiftlikte yetiştirilen balıklar gibi belirli etler

Yer fıstığı, ceviz, antep fıstığı ve kaju fıstığı da dahil olmak üzere bazı kabuklu yemiş ve tohum türleri

Kafeinli kahve ve çay, şekerli içecekler ve alkol gibi belirli içecekler.


Candida Diyeti Yaparken Tüketilmesi Gereken Besinler.


Vücutta candida mantarının neden olduğu enfeksiyonla mücadele ederken düşük şekerli, glutensiz gıdalar ideal olarak görülür. Candida diyetinde tüketilebilecek gıdalar şöyle sıralanabilir:


Brokoli, Brüksel lahanası, lahana, soğan ve domates gibi nişastalı olmayan sebzeler

Turunçgiller, zeytinler ve meyveler gibi düşük şekerli meyveler

Kinoa, yulaf kepeği, karabuğday ve pirinç gibi glutensiz tahıllar

Badem, hindistancevizi, keten tohumu ve ayçiçeği çekirdeğini içeren düşük küflü kuruyemişler ve tohumlar

Tavuk, yumurta ve balık dahil olmak üzere yağsız proteinler

Avokado, hindistancevizi yağı, sızma zeytinyağı ve keten tohumu yağı gibi sağlıklı yağlar

Lahana turşusu, kimchi ve yoğurt gibi fermente gıdalar

Tereyağı ve sade yağ gibi belirli süt ürünleri ve kefir ve yoğurt gibi canlı aktif kültürler içeren ürünler

Probiyotikler.


Candida Diyeti Riskleri Nelerdir?

Candida diyeti gibi düşük karbonhidratlı bir diyet uygulamanın risklerinden biri vücuda yeterli miktarda lif almamaktır. Lif, kan şekerini, kolesterolü düşürmeye yardımcı olan ve kolon kanseri gibi belirli hastalıkların önlenmesinde rol oynayan önemli bir kaynaktır. Bu yüzden candida diyeti gibi düşük karbonhidrat içeren diyetlerin uzun vadede sürdürülmesi zor olabilir.


Candida Diyeti Hakkında Sık Sorulan Sorular

Candida diyetinde muz yenir mi?

Muz, yüksek şekerli meyveler arasında yer aldığından candida diyetinde tercih edilmemesi gereken besinler arasında yer alır.


Candida diyetinde hangi ekmek yenmeli?

Candida diyetinde gluten içermeyen ekmek tüketmek gerekir. Gluten içermeyen ekmeklerden ölçülü oranda tüketilmesi önerilir.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)